Search

Information

„Smacznie, kolorowo – zdrowo!”

         Uczniowie klasy I, podsumowując blok tematyczny związany                  ze zdrowym odżywianiem, wykonali sałatkę owocową. Dzieci przyniosły niezbędne owoce, a więc: jabłka, gruszki, banany, pomarańcze, winogrona, mandarynki, brzoskwinie, i przystąpiłydo działania. Pracę rozpoczęliśmy od przygotowania stanowiska pracy, dokładnego umycia rąk oraz przyniesionych owoców. Następnie dzieci, zaopatrzone przez rodziców w fartuszki, deski do krojenia oraz noże, rozpoczęły przygotowywanie sałatki. Bardzo sprawnie udało się ją przyrządzić i nadszedł upragniony moment konsumpcji. Zachwytu nad smakiem sałatki nie było końca. Dzieci prosiły o wielokrotną dokładkę. Wspólne spożywanie posiłku było też doskonałą okazją                                    do przypomnienia zasad kulturalnego zachowania się przy stole.

opracowała: p.Renata Turska